• kontakt@dukan.org.pl

ul. Postępu 11, Warszawa

802 547 554

Lepimy ruskie pierogi

Lepimy ruskie pierogi

Chociaż nazwa może sugerować coś innego, pierogi ruskie to typowo polskie danie. Jest wyjątkowo pyszne i serwuje się w większości restauracji. Zupełnie fałszywie przyległa do nich łatka trudnych do wykonania. Wydaje nam się, że nasze ciasto nie będzie tak pyszne jak babci a farsz w życiu nie dorówna temu, jaki robi nasza mama. Otóż wbrew stereotypom, pierogi ruskie są całkiem proste i z łatwością wykonasz je w domu.

Najważniejszym składnikiem jest dobrej jakości biały ser, ziemniaki oraz pełna aromatu zeszklona cebulka. W zasadzie to cały przepis, wszystko gotowe. Jeśli jednak lubisz eksperymentować to do typowych przypraw możesz dodać szczyptę pieprzu ziołowego, który nadaje intrygującego posmaku. Jeśli chodzi o miękkie i elastyczne ciasto to wystarczą trzy składniki i chwila energicznych ruchów. Krążki ciasta, z których ulepisz pierogi, możesz wycinać za pomocą szklanki lub literatki. Wszystko zależy od tego, jak duże pierogi chcesz przygotować.

Potrzebne składniki
Porcja dla 4 osób będzie wymagać mąki, przyprawę w mini kostkach Pietruszka Knorr, 200 gram ziemniaków, 200 gram białego sera, jedno jajko, pół szklanki wody, 50 gram cebuli, 30 gram tłuszczu, szczyptę pieprzu oraz pół pęczka natki pietruszki. Przygotowanie pierogów zajmie ci szacunkowo około 60 minut.

Robimy pierogi
Ugotuj wszystkie ziemniaki i pokrój cebulę w drobną kostkę a następnie zeszklij ją na patelni. Ziemniaki wystudź i przepuść przez maszynkę razem z twarogiem i cebulą. Do całości dodaj rozkruszoną przyprawę Knorr. Przygotuj ciasto – przesiej mąkę, dodaj jajko i wodę i zagnieć wszystko wyrabiając ciasto. Rozdziel je na kilka kawałków, które należy cienko zwałkować. Teraz wykrawaj krążki o średnicy 5 centymetrów. Na środek wyciętego krążka połóż farsz i składaj go na pół, szczelnie zlepiając brzegi. Pozostaje kwestia gotowania. Po czym poznać, że te małe pyszności są już gotowe? Na wrzącą i osoloną wodę wrzucaj pierogi. Pamiętaj, żeby ostrożnie pomieszać, inaczej pierogi skleją się. Gdy zauważysz, że pierogi wypływają na powierzchnię, gotuj jeszcze przez 2 minuty, po czym bardzo delikatnie wyciągaj. Pierogi możesz podać z podsmażoną cebulką i posiekaną natką pietruszki lub ostudzić i przysmażyć na złoto na patelni – wszystko zależy od osobistych preferencji. Niektórzy okraszają je też skwarkami.

Udostępnij:

Polecamy:

chłodnik - przepis

Zobacz