• kontakt@dukan.org.pl

ul. Postępu 11, Warszawa

802 547 554

Nietypowe zastosowanie wina

Nietypowe zastosowanie wina

Czerwone wino ma wiele zastosowań, o których byśmy nie pomyśleli. Przede wszystkim jest to trunek zdrowy, który pozytywnie wpływa na nasze serce. Jednak nie chodzi nam o walory smakowe i medyczne wina. Możesz wykorzystać je na wiele zaskakujących sposobów. Oto klika z nich.

Zdarza się, że przygotowując kolację zostaje nam trochę wina a my zwyczajnie nie mamy ochoty go pić. Okazuje się, że nie musisz wylewać trunku do zlewu. Uruchom wyobraźnię i użyj go do innych celów.

Wino kosmetycznie
Lekarze podkreślają, że wino jest świetnym źródłem przeciwutleniaczy, mających niezwykle korzystne działanie na naszą skórę. Dodaj więc śmiało kieliszek wina do kąpieli. W ten sposób twoja skóra stanie się bardziej odżywiona, sprężysta i nawilżona. Kosmetyczki zauważają również, że wino doskonale pomaga w walce z cellulitem. Co więcej dodatek wina do kąpieli sprawi, że poczujesz się bardziej zrelaksowana i wypoczęta.

Zrób sos do pasty
Świetnym rozwiązaniem na wykorzystanie resztek wina jest dodanie go do ugotowanego już jedzenia. Może to być na przykład sos do makaronu. Zrobienie takiego sosu jest bardzo łatwe. Przygotuj rozgrzaną patelnię, na którą wylej kilka łyżek oliwy z oliwek oraz dodaj 2 drobniutko posiekane cebule. Wszystko podduś przez 2-3 minuty. W międzyczasie przeciśnij przez praskę 2 ząbki czosnku. Teraz możesz dodać puszkę pomidorów, łyżkę cukru oraz głównego bohatera, czyli odrobinę czerwonego wina. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj przez około 20 minut mieszając co jakiś czas. Na ostatnim etapie możesz doprawić sos solą, pieprzem i słodką papryką.

Czerwone kostki lodu
Może być też tak, że zwyczajnie nie masz gdzie dodać resztki wina lub nie chce ci się kombinować. Jest więc świetne wyjście. Po prostu wlej wino do foremek na lód i zamroź. W ten sposób wino się nie zepsuje, a ty będziesz mógł użyć kostek do każdej potrawy, w których składnikiem jest właśnie wino, bez konieczności otwierania kolejnych butelek. W letnie, gorące dni świetnym rozwiązaniem z wykorzystaniem takich kostek lodu będzie smaczna, owocowa sangria.

Ocet winny
W kuchni z resztek czerwonego wina szybko możesz zrobić ocet winny. Trzeba szklankę wina wlać do miski o dużej powierzchni. Następnie dodaj trzy łyżki gotowego octu i potem przelej całość do słoiczka czy butelki. Przykryj naczynie gazą, szczelnie zamykając otwór. Raz na jakiś czas wstrząśnij delikatnie całą mieszaninę. Po trzech tygodniach twój domowy ocet winny jest gotowy.

Udostępnij:

Polecamy:

chłodnik - przepis

Zobacz