5 wskazówek, jak zdrowo się odżywiać i osiągnąć zrównoważoną dietęStosowanie zrównoważonej diety jest kluczem do zachowania zdrowia i jak najlepszego samopoczucia. Jednak przy tak wielu modnych dietach i sprzecznych poradach żywieniowych nawet najbardziej sumienni zjadacze mogą mieć trudności z ustaleniem, jak stosować zbilansowaną dietę. Zbilansowana dieta składa się z odpowiedniej mieszanki różnych grup pokarmów, w tym chudego białka, pełnych ziaren zbóż, owoców, warzyw i zdrowych tłuszczów. Mając to na uwadze, poniżej przedstawiamy 5 wskazówek, jak zdrowo się odżywiać i osiągnąć zrównoważoną dietę.

Uczyń śniadanie swoim największym posiłkiem w ciągu dnia

Śniadanie jest często uważane za najważniejszy posiłek w ciągu dnia, i to nie bez powodu. Jeśli rano zjesz mało lub nic, będziesz mieć mniej energii. Nie jest to najlepszy sposób na rozpoczęcie dnia! Jeśli zadbasz o to, by zjeść zbilansowane śniadanie, będziesz mieć energię na cały dzień. Co więcej, badania wykazują, że osoby jedzące śniadania rzadziej cierpią na nadwagę lub otyłość. Śniadanie bogate w błonnik i białko sprawi, że będziesz syty na dłużej.

Zaleca się spożywanie śniadania składającego się z 30-35 gramów białka, 10-20 gramów błonnika i 30-60 gramów węglowodanów. Dobrymi przykładami produktów bogatych w białko, które doskonale nadają się na śniadanie, są jajka, niskotłuszczowy jogurt i awokado. Doskonałym wyborem są również węglowodany, takie jak płatki owsiane, chleb pełnoziarnisty i komosa ryżowa. Pokarmy bogate w błonnik, takie jak jagody, jeżyny i truskawki, to także doskonały wybór, by dodać je do swojego śniadania.

Wybieraj pełnowartościowe, nieprzetworzone produkty spożywcze

Wielu dietetyków zaleca spożywanie żywności, która nie jest przetworzona. Ma to na celu między innymi zmniejszenie ilości tłuszczu i cukru w Twojej diecie. Będziesz również czerpać korzyści z wielu witamin, minerałów i innych składników odżywczych, które są tracone podczas przetwarzania żywności.

Najlepszym sposobem na zapewnienie sobie zdrowego odżywiania jest wybieranie produktów pełnoziarnistych. Regularne spożywanie pokarmów bogatych w błonnik pomaga w utrzymaniu niskiego poziomu cholesterolu. Pełne ziarna są również pełne witamin i minerałów, które są dla Ciebie niezwykle zdrowe. Kolejną wielką korzyścią płynącą ze spożywania pełnoziarnistej żywności jest to, że będziesz spożywać mniej kalorii. Wiele przetworzonych produktów spożywczych zawiera duże ilości cukrów i tłuszczów, co może prowadzić do przybierania na wadze.

Uważaj na tłuszcze w swojej diecie - i poznaj różnicę między dobrymi i złymi tłuszczami

Tłuszcze odgrywają kluczową rolę dla naszego zdrowia, ale zbyt duża ich ilość może powodować poważne problemy zdrowotne. Aby osiągnąć zdrową równowagę w spożyciu tłuszczów, ważne jest, by znać różnicę między dobrymi i złymi tłuszczami. Przykładami dobrych tłuszczów są oliwa z oliwek, olej z awokado i olej rybny.

Dobre tłuszcze są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Pomagają organizmowi przyswajać witaminy i minerały, a nawet mogą mieć pozytywny wpływ na nasz nastrój.

Złe tłuszcze, z drugiej strony, są zwykle spotykane w żywności przetworzonej lub smażonej, która jest wysokokaloryczna i pozbawiona wartości odżywczych. Niektóre przykłady złych tłuszczów to masło, smalec, tłuszcze trans i oleje uwodornione. Unikanie złych tłuszczów i spożywanie dobrych może w znacznym stopniu poprawić stan zdrowia i zapobiec poważnym chorobom, takim jak choroby serca.

Włącz do swojej diety więcej warzyw

Warzywa są kluczowym składnikiem każdej zbilansowanej diety. Są bogate w błonnik, witaminy i minerały, a przy tym są pokarmem niskokalorycznym. Ponadto są niezwykle uniwersalne, więc możesz je włączyć do swojej diety na niezliczoną ilość sposobów. Jedzenie większej ilości warzyw jest ważne dla zdrowia i może pomóc w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Wiele badań wykazało, że osoby, które regularnie spożywają więcej warzyw, rzadziej cierpią na nadwagę lub otyłość.

Najnowsze badania wykazały również, że osoby spożywające więcej warzyw mają mniejsze ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Jedzenie większej ilości warzyw jest bardzo ważne, ale należy pamiętać o kilku rzeczach. Być może słyszałeś, że spożywanie warzyw zawierających duże ilości kwasu szczawiowego, takich jak szpinak, rabarbar i boćwina szwajcarska, może hamować zdolność organizmu do wchłaniania wapnia. Jest to prawda, ale nie powinien to być powód, by unikać jedzenia warzyw. Ilość kwasu szczawiowego w diecie nie ma wpływu na przyswajanie wapnia, o ile spożywasz go w wystarczającej ilości.

Nie zapomnij dodać odrobiny białka

Chociaż białko znajduje się w wielu różnych produktach spożywczych, ważne jest, by włączyć jego odpowiednią ilość do swojej diety. Odpowiednia mieszanka białek w ciągu tygodnia jest ważna, by dostarczyć sobie wszystkich potrzebnych minerałów i witamin. Białka są niezwykle zdrowe, ale mają też dużo kalorii. Dlatego zaleca się spożywanie różnych rodzajów białek. Fasola i soczewica są doskonałym źródłem białka, a przy tym są niskokaloryczne. Fasola i soczewica są również bogate w błonnik, który pomaga dłużej zachować uczucie sytości. Inne pokarmy wysokobiałkowe to ryby, jaja i produkty mleczne, takie jak sery.

Zdrowe odżywianie jest niezbędne do prowadzenia zdrowego życia. Spożywanie pokarmów o dużej zawartości tłuszczu, cukru i kalorii nie tylko powoduje przybieranie na wadze, ale może też prowadzić do innych problemów zdrowotnych. Dlatego ważne jest, by zwracać uwagę na to, co się je. Zrównoważona dieta dostarcza organizmowi niezbędnych składników odżywczych potrzebnych do zachowania optymalnego zdrowia, ale nie jest to tak proste, jak stosowanie diety bogatej w określone produkty. Ważne jest także, aby brać pod uwagę zawartość składników odżywczych w spożywanych pokarmach.